Der er mange forskellige jagttegnskurser på ”markedet” lige nu
Jagttegn weekendkursus, aftenskole jagtkursus osv
Det kan være svært at vide hvilket kursus der passer bedst til netop dig og hvordan du i det hele taget sikrer dig de bedst mulige forudsætninger for at kunne bestå jagttegnsprøven.
Jeg vil her beskrive hvad man bør være opmærksom på når man vælger et jagttegnskursus.
Hvad er inkluderet i prisen i et givent jagttegnskursus?
Dette er efter min mening et væsentligt punkt.. mange kursusudbydere har på overfladen et billigt kursus for at lokke kursister til. Men i løbet af tilmeldingsprocessen, eller i nogle tilfælde endda under selve kurset, vil der så være ekstra betaling for patroner, ”skydebanetillæg”, mad, undervisningsmaterialer osv.
Læs evt. mere om prisen på vores jagttegnskurser HER
Er underviseren kompetent?
Den måde jagttegnsprøverne er strikket sammen på efter 2014 har vist sig at stille større krav til underviserens forståelse af pensum end tidligere og der er større forskel end nogensinde før på beståelsesprocenterne fra de forskellige undervisere.
Vær ikke bange for professionelle undervisere der har en væsentlig økonomisk interesse i at levere et godt ”produkt” Disse vil ofte være dybere og bedre inde i stoffet end hobbyundervisere. ( dette er en af grundende til at jagttegnskurser i den lidt dyrere ende af skalaen ofte er virkelig gode kurser )
Det er selvfølgelig svært at vide om en underviser er kompetent, men nogle ting man kan tjekke er personens baggrund, uddannelse, og udtalelser fra folk der har modtaget undervisning hos personen.
Har underviseren gode udtalelser fra tidligere kursister?
En erfaren og dygtig underviser bør have adskillige gode udtalelser fra tidligere kursister. Du kan f.eks. se vores udtalelser fra tidligere jagttegnskursister HER
Har underviseren gode beståelsesprocenter?
Dette er et svært overskueligt emne… der er ingen kontrol med underviseres oplyste beståelsesprocenter og en beståelsesprocent kan udregnes på mange forskellige måder. Ring evnt til underviseren og hør i telefonen hvordan han udregner hans procenter og hvad “real world” procenter er.
Læs evnt mere om vores beståelsesprocenter til jagttegnsprøven og om vores beståelsesgaranti HER
Har underviseren et betydeligt antal jagttegnskursister hvert eneste år?
Som jagttegnsprøverne er i dag, hvor spørgsmålene i teoriprøven er “hemmelige” og hvor der løbende ændres i prøverne, er det meget svært at forberede sine kursister optimalt til jagttegnsprøverne hvis ikke at man har et væsentligt antal kursister hvert år. Der er simpelthen for mange ubekendte faktorer og forskellige scenarier til jagttegnsprøven til at en hobby underviser med 10-20 kursister årligt, har en jordisk chance for at være lige så skarp på jagttegnsprøven som en professionel underviser med flere hundrede kursister (og dermed meget mere feedback fra prøverne) årligt
Har underviseren sit eget undervisnings- og trænings-materiale, eller er man nød til at bruge det alm. tilgængelige materiale?
På et almindeligt jagtkursus har folk kun mulighed for at træne på det almindelig tilgængelige undervisnings- og trænings materiale på f.eks jagtproeven.dk og “instutut for jagt” Denne type materiale giver hverken særlig høj undervisningskvalitet eller øger en jagttegnsaspirants chancer for at bestå jagttegnsprøven mere end til det gængse niveau på omkring 50-60%
En professionel underviser der har sit helt eget undervisnings og trænings materiale der løbende opdateres og tilpasses ud fra mange hundrede kursisters feedback hvert eneste år, er lysår mere værdifuldt for en jagttegnsaspirant og vil hæve aspirantens beståelses chancer til 80-100%
Og hvis underviseren oven i købet har lavet det, så du som kursist kan træne på dette løbende opdaterede og tilpassede materiale online, så er du RIGTIG GODT HJULPET
På vores jagttegnskurser kan vi selvfølgelig sætte flueben ved alle de ovenstående 🙂
Hvor mange skud får du lov at skyde?
Et overset, men meget vigtigt emne… Loven siger at en jagttegnsaspirant skal skyde mindst 50 skud inden han/hun må gå til prøve.
På et godt jagtkursus bør holdningen være at de 50 skud er et absolut minimum og at man til en hvis grad lader en aspirant skyde nok til at han/hun har 100% styr på våbenbetjeningen og føler sig tryg ved geværet. Nogle når dertil efter 25 skud andre har brug for 100… det er vigtigt at der bliver taget individuelle hensyn!
Hvor mange instruktører er der til den praktiske undervisning?
Til teori undervisningen er det ikke så væsentligt om en underviser har et hold på 10 eller 25 aspiranter, men til den praktiske undervisning er det til gengæld rigtig rart som kursist at der er mindst en instruktør for hver 3 aspiranter. Så skal du ikke stå i kø i timevis før det er din tur..
Dette er et ofte overset punkt, da det jo selvsagt er svært at vide på forhånd.
Vi har hvert år nogle jagttegnskursister der før har været på andre jagttegnskurser uden succes og desværre fortæller de ofte om bla. at have oplevet meget lange køer på skydebanedagene.
Hvor mange praktiske jagtbaner får du lov at gå under kurset?
Den praktiske del af jagttegnsprøven er ret svær og det er essentielt at du har nået at gå en simuleret jagtprøve adskillige gange under træning.
Alt efter hvilke andre typer handlebaner og træningsmuligheder der er på de praktiske kursus dage så vil en god rette snor være at du skal have prøvet 5-10 forskellige jagtbaner/handlebaner før du har styr på det
Hvor bliver jagttegnskurset afholdt?
Umiddelbart for de fleste en stor faktor, men i virkeligheden, når vi snakker om weekend kurser hvor du kun skal afsted et begrænset antal gange, måske ikke nær så vigtigt som om man rent faktisk kommer på et godt kursus.
Vi oplever generelt at folk gerne kører ret langt for at kunne deltage i vores jagttegnskurser og det er ikke unormalt at have kursister der bor 1-2 timers kørsel fra kursus-lokationen.
Hvornår på året bliver jagttegnskurset afholdt?
Naturstyrelsen afholder jagttegnsprøverne i perioderne april-juni og igen i sep.-okt.
Derfor bør et weekend-jagttegnskursus afholdes i marts-april eller i august, altså i perioden lige op til prøvemånederne. Dette giver KLART det bedste indlæringsforløb for dig som jagttegnsaspirant!
Vi afholder f.eks IKKE kurser efter midt september, da du så vil få et alt for kort forløb og muligvis ikke vil kunne nå at komme til jagttegnsprøve lige efter dit jagttegnskursus og med sikkerhed i hvert fald ikke kunne nå de 3 forsøg til prøven som et jagttegnskursus giver ret til.
Nogle jagttegnsundervisere udbyder endda jagttegnskurser i okt. hvilket er helt galt! i dette tilfælde ender du let med først at komme til jagtprøve i april og det er et super dårligt forløb.
Hos JAGTTEGNNU.DK sætter vi en ære i at levere en god vare til dig som jagttegnkursist, men det er ikke alle der hænger sig i den slags detaljer, så vær kritisk når du vælger dit jagttegnskursus, også med hensyn til datoerne!
Hvis du dumper, hvad så?
Det er absolut anbefalelsesværdigt at vælge en underviser der tilbyder “beståelsesgaranti” hvilket vil sige at hvis du dumper, så hjælper underviseren dig med at forberede dig til at komme til en ny prøve, uden ekstra kursusgebyr.
Læs evnt. om vores beståelsesgaranti HER
Er der god og fuld forplejning med i prisen?
På mange jagttegnskurser er forplejningen enten ret begrænset eller ligefrem for egen regning.
Læg mærke til om pris og forplejnings-niveau i det mindste matcher hinanden.
På et kursus i den dyre ende af skalaen bør der være fuld og god forplejning på alle kursus-dage, herunder også på de praktiske dage.
Lidt om de forskellige typer af jagttegnskurser:
Aftenskole jagttegnskursus
Er den ”gamle” måde at forberede sig til jagttegnsprøven på. Det er en kursusform hvor man typisk går i gang med sit kursus i efteråret og mødes feks. hver onsdag.
Det kan være en ok kursusform hvis du har masser af tid og hvis du ved at underviseren er kompetent nok og bruger tiden godt. Problemet med disse kurser er dog at du ville skulle bruge mange aftner på det og at du skal forsøge at tage viden til dig, og huske det, længe før du egentlig har brug for det… nemlig i april-maj, hvor jagttegnsprøverne bliver afholdt ( de fleste aftenskolekurser er rettet mod forårsprøverne )
Jagttegn weekendkursus:
Dette er den lidt nyere måde at tage jagttegn på.
Disse jagttegnskurser er typisk fordelt over 2 weekender eller nogle aftener og en weekend.
Den mest åbenlyse fordel ved disse kurser er et lavere tidsforbrug på kurset. Desuden er det efter vores erfaring, en fordel for langt de fleste mennesker, at man lærer om, og sætter sig ind i den nødvendige viden, samt træner de praktiske færdigheder, forholdsvist tæt på det tidspunkt hvor man skal til prøve. Det skal selvfølgelig ikke være 14 dage før prøven og det skal heller ikke være 4 måneder før… men at tage hul på undervisningen 1-2 måneder før man skal til prøve, er for de fleste optimalt.
Det betyder for øvrigt ikke at man ikke kan ”hyggelæse” på emnerne inden kursusstart, hvilket selvfølgelig vil være en fordel og klart er anbefalet herfra og du modtager da også en udførlig pensumvejledning ved tilmelding, så du selv kan tage hul på materialet hjemmefra før kursusstart.
Hvis du vælger et weekendkursus skal du altså lægge mærke til at 1. weekend er i en passende tid før prøveperioden og at 2. weekend er inden for de sidste 1-3 uger før du kan komme til prøven, så du bla. har helt frisk praktisk undervisning siddende i kroppen når du kommer til prøven.
Jeg har personligt kørt både aftenskole og intensive kurser i mange år og min erfaring er, at stort set alle , selv dem der har lidt sværere ved at tage lærdom til sig, har bedst gavn af de intensive/weekend kurser lagt i beskrevne tidsrum i forhold til prøven.
Andre former for jagttegnskurser:
Der er nogle jagtkursus udbydere der kører aftenskolekurser, men bare kører dem lidt tættere på prøveafholdelse. Dette kan være lige så godt som et weekendkursus, så længe det er struktureret og timet rigtigt i forhold til jagttegnsprøverne.
Til sidst…
Der er lige nu flere udbydere af jagttegnskurser end nogensinde før og der er mange virkelig gode udbydere her imellem og mange steder at tage intensive kurser, så det er en god tid at tage sit jagttegn i.
Der er dog også nogle faldgruber og mindre gode jagttegnskursus udbydere ind imellem, så undersøg for din egen skyld kursus udbyderen inden du tilmelder dig et givent kursus og læs evnt min skrivelse om ”billige” jagttegnskurser nederst på denne side
Vi har efter vores mening de bedste jagttegnskurser der afholdes i DK. Læs evt mere HER om hvorfor vores kurser er et godt valg.
Jeg håber at du finder et godt jagtkursus nær dig og hvis ikke du bor i nærheden af et af vores jagtkurser eller ikke er nået at komme med inden tilmeldingsstop, er du er alligevel velkommen til at kontakte mig hvis du har brug for hjælp til at vælge et godt alternativ eller andre spørgsmål jeg måske kan hjælpe dig med 🙂
Mvh
Jacob Sandberg
Kursusarrangør og skytte